קנאביס למתחילים: המדריך למשתמש המתחיל

פורסם לפני 4 חודשים

 

מי זכאי לקנאביס ללא רישיון? איך ניתן לקבל מרשם לשימוש בקנאביס רפואי? באיזה אופן כדאי לצרוך את הצמח, ומהו המינון המתאים? כמה זמן ייקח עד שאתחיל להרגיש משהו?
כל מה שרציתם לדעת על תחילת השימוש בקנאביס, הרבה שאלות, מחשבות והנה לכם כמה תשובות.

אחת השאלות השכיחות שחוזרת שוב ושוב בקרב משתמשי קנאביס מתחילים היא: "כיצד מתחילים לצרוך קנאביס?" לשאלה זו מצטרפות תהיות נוספות כדוגמת "איך מוציאים רישיון?", "מהו המינון המומלץ" או "מה ארגיש לאחר ההתנסות הראשונית?". 

בואו נעשה סדר. כיום בישראל קנאביס רפואי אינו רשום כתרופה אף על פי שהוכח כבעל סגולות רפואיות. כמו לכל תרופה אחרת, גם לקנאביס עלולות להיות תופעות לוואי.

לפי פקודת הסמים המסוכנים (התשל"ג 1973), קנאביס מוגדר כסם מסוכן והשימוש בו למטרות רפואיות מחייב רישיון שימוש שניתן על ידי משרד הבריאות. כל אחד רשאי להגיש בקשה לרישיון בליווי המלצה של רופא מומחה או בצירוף אישור של רופא בעל הסמכת עיסוק בקנאביס רפואי.
רשימת הרופאים המעודכנת מופיעה באתר משרד הבריאות.

 

החל מחודש אפריל 2024 משרד הבריאות הכניס לתוקף את הרפורמה החדשה שמטרתה היא להסדיר מעבר מרישיונות למרשמים לשימוש בקנאביס רפואי. כעת, בעקבות הרפורמה ישנם שני מסלולים;

  1. מסלול מרשמים- המסלול החדש שנכנס לתוקף שבו רוב ההתוויות (מלבד התווית כאב ופוסט טראומה) אינן דרושות יותר ברישיון, אלא במרשם בלבד הניתן על ידי רופא מומחה בהתוויה הרלוונטית. המצבים הרפואיים בהם ניתן מרשם בלבד כוללים:
  • טרשת נפוצה ומצבי נוקשות שרירים
  • פרקינסון
  • טורט
  • טיפול פליאטיבי
  • מחלות מעי דלקתיות: קרוהן או קוליטיס אולצרטיביות 
  • תסמונת טורט (מטופלים מגיל 18 שנים ויותר)
  • כשל חיסוני נרכש- איידס\ HIV
  • אפילפסיה בילדים ובמבוגרים
  • הפרעה בספקטרום האוטיסטי (מטופלים מגיל 5 שנים ויותר)
  • דמנציה שמלווה בהפרעות התנהגות
  • חולים במחלה סופנית שתוחלת חייהם אינה צפויה לעלות על 6 חודשים

 

מה עליי לעשות כדי לקבל מרשם לקנאביס רפואי? 

יש לקבל הפניה\ המלצה מרופא מומחה (יעוץ\ מקצועי) לשימוש בקנאביס. כל רופא יכול לתת המלצה לטיפול בקנאביס רק בגין אבחנה שכלולה בתחום מומחיותו, למעט רופא משפחה.
את ההמלצה יש להגיש לקופת החולים, לאחר מכן יש להמשיך לעקוב אחר ההנחיות של כל אחת מקופות החולים.  

  1. מסלול רישיונות- מסלול בו נדרש רישיון ומרשם לצריכת קנאביס רפואי. במסלול זה, נכללות ההתוויות כאב כרוני ופוסט טראומה. אלו המצבים הרפואיים בהם נדרש רישיון ומרשם;
  • כאבים
  • פוסט טראומה (PTSD)
  • מצבים רפואיים אחרים

 

כיצד מגישים בקשה לקבלת מרשמי קנאביס לקופת החולים?
ראשית, יש לציין שהגשת הבקשה כרוכה בתשלום של 360 ש"ח לרישיון ו-180 ש"ח במסלול המרשמים, בכל קופות החולים.
מכבי: יש להגיש את המסמכים והבקשה באמצעות אתר קנאביס-וול בכתובת: https://cannabiswell.co.il/. באתר יש טופס שצריך למלא ולצרף אליו את הטפסים הרלוונטים. לאחר הגשת הבקשה, היא תיבחן על ידי רופא מורשה למתן המרשם/רישיון. במידה ותאושר, המסמכים יתקבלו במייל ממשרד הבריאות.

כללית: ההגשה מתבצעת באמצעות מכון מור ובאמצעות הטופס הבא. לאחר הגשת הבקשה היא תיבחן על ידי רופא מורשה למתן המרשם/רישיון. במידה ותאושר, המסמכים יתקבלו במייל ממשרד הבריאות.

לאומית: הגשת הבקשה למטופלי קופת חולים מאוחדת מתבצעת באמצעות מערכת אסייא

מאוחדת: הגשת הבקשה מתבצעת באמצעות שליחת מייל לכתובת הבאה: [email protected] ובצירוף המסמכים הבאים:
מכתב המלצה לטיפול בקנאביס כאמור מעלה, טופס גילוי דעת מלא וחתום על ידי הרופא הממליץ, מכתב מצב בריאות כללי מרופא משפחה,דוח צריכת תרופות של 12 החודשים האחרונים. 

למטופלים המגישים בקשה לרישיון בגין התוויות פוסט טראומה, יש לצרף גם טופס מסייע לטיפול בPTSD.

למטופלים בגין פיברומיאלגיה, יש לצרף אישור טיפול פסיכולוגי (CBT), הידרותרפיה ואישור פסיכיאטר על מקור הכאב. שימו לב כי המוקד של מאוחדת אינו מגיש בקשות חדשות לטיפול בפוסט טראומה, אותן יש להגיש דרך הפסיכיאטר הממליץ ישירות למשרד הבריאות.

 

מה עליי לעשות כדי לקבל רישיון לקנאביס רפואי? 

הגשת בקשה לרישיון קנאביס רפואי מתבצעת בהתאם לקופת החולים ובהתאם להנחיות המופיעות מעלה.
בקשה לרישיון לקנאביס רפואי צריכה לכלול את פרטי המטופל, את אבחנות המטופל, התרופות הקבועות שהוא נוטל ותרופות שנטל בעבר. הבקשה מועברת באמצעות הרופא ליחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות או לרופא המורשה להנפיק רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי מטעם הקופה. במידה והבקשה נענית בחיוב, מונפק רישיון אישי ומרשמים עבור המטופל. תוקף הרישיון הינו חצי שנה עד שנה. 

הרישיון והמרשמית ההתחלתיים יהיו לרוב למינון של 20 גרם לשימוש חודשי ובקטגוריה נמוכה יחסית, כאשר בהמשך עשויות הכמויות והקטגוריות להשתנות. את מוצרי הקנאביס ניתן לרכוש בבתי מרקחת ייעודיים, בחלק מסניפי רשתות הפארם וכמובן שבריפר> market.reefer.co.il

רשימת בתי המרקחת המאושרים למכירת קנאביס רפואי מופיעה באתר משרד הבריאות בקישור הבא ומעודכנת מעת לעת.

 

קיבלתי רישיון/מרשמים, מה עכשיו?

לא כל אחד אשר מקבל רישיון שימוש בקנאביס רפואי מודע כיצד נכון לצרוך קנאביס. קנאביס ניתן לצרוך באמצעות מספר דרכים. המוכרת שביניהן היא על ידי עישון ג'וינטים- סיגריות מגולגלות המכילות את הצמח, שימוש במכשיר אידוי מסוג מסוים (וופורייזר,מאדה) של תפרחות קנאביס מזנים שונים או בקבוקני שמן המיועדים לצריכה עבור משתמשים שאינם מעוניינים בעישון. 

 

אז איך קנאביס ישפיע עליי?

האמת היא שאין תשובה חד משמעית לשאלה זו, שכן קנאביס טומן בחובו עולם שלם של זנים בעלי מאפיינים רבים ומגוונים, מה גם שההשפעה הינה אינדיבידואלית ומשתנה בין אדם לאדם. 

 

איך צורכים קנאביס ואיך זה מרגיש?

בצריכה על ידי עישון או אידוי תפרחות השפעת הקנאביס היא מהירה מאוד ומורגשת תוך דקות ספורות. יש לקחת שאיפות עמוקות לריאות ולהחזיק בפנים לאורך מספר שניות בטרם הנשיפה החוצה, אחרת סיכוי סביר שלא תזכו לחוש את השפעות הצמח בצורה המיטבית. בפעמים הראשונות מספיקה שאיפה אחת או שתיים בלבד והחומר כבר יעשה את שלו. חשוב לזכור כי עבור משתמשים חדשים תהליך ההסתגלות של הגוף לקנאביס הוא איטי ומדורג וכי עשויות להופיע גם תופעות לוואי, כמו סחרחורות, דופק מואץ, תחושת "בריחה" או "ניתוק".

אין להילחץ מתופעות אלו אלא להבין כי הן חלק מתהליך ההסתגלות של הגוף וכי כל חוויה כזו או אחרת סופה לעבור בסופו של דבר. בניגוד לשימוש באמצעות עישון או אידוי, שימוש בשמן קנאביס הוא בעל השפעה איטית והשפעתו צפויה לתת את אותותיה רק לאחר כ-30-60 דקות (משך ההשפעה הוא בין 6-4 שעות). אופן השימוש כולל טפטוף של מספר טיפות מתחת ללשון (אין לבלוע את השמן אלא לתת לו להיספג במשך דקה לפחות). על אף העובדה שלשמן לוקח זמן רב יותר להשפיע עליכם, אין לטפטף טיפות נוספות, אלא להמתין בסבלנות להשפעתו.  

 

מה המינון המומלץ לצריכה?

גם כאן לא מדובר בתשובה ברורה ומוחלטת, שכן לכל אדם מינון אישי המותאם בצורה אופטימלית לצרכיו. חשוב להיות קשובים לגוף שלכם ולהבין כי צריכת קנאביס רפואי היא עניין של ניסוי וטעייה, וכי הגיוני מאוד שייקח לכם זמן עד שתגיעו למינון מדויק שיהיה נכון עבורכם. ההמלצה היא להתחיל לאט ולעלות בהדרגה, תוך בחינה של ההשפעות תוך כדי.

כאמור בעישון או אידוי מומלץ להתחיל עם שאיפה אחת או שתיים בכל פעם, בעוד בצריכה באמצעות שמן אפשר להסתפק תחילה גם בטיפה אחת מדי מספר שעות.

חשוב לדעת שבשום פנים ואופן אין לערבב בין צריכת קנאביס לאלכוהול, שכן מחקרים ומקרי עבר רבים מעידים על סכנה בריאותית וחווייה לא פשוטה עבור המשתמשים שעשו זאת.

 

נסיים עם טיפ נחמד עבור קהילת משתמשי הקנאביס:

מיץ תפוזים או מנגו – כך תגבירו/תורידו את הסטלה: תפסתם ראש לא טוב? אל דאגה. הרשו לעצמכם להתפנק על כוס מיץ תפוזים או על משהו מתוק. ברגע שהסוכר ייכנס למחזור הדם שלכם, אתם כבר תרגישו טוב יותר. לחילופין, אם תרצו דווקא להגביר את השפעת הקנאביס, מומלץ לאכול מנגו, שכן יש בו טרפנים שמגבירים את השפעות הקנאביס ואף מעצימים אותם.