הגנטיקה של הקנאביס והמידע התורשתי: המהפכה קרובה

פורסם לפני 3 שנים

המידע התורשתי של הקנאביס מכיל בתוכו אינספור מרכיבים ותהליכים מרתקים המהווים בסיס ליצירת התרכובות הפעילות בצמח

צמח הקנאביס מצליח לרתק מזה עשרות שנים את הקהילה המדעית ברחבי העולם. סגולותיו הרפואיות של הצמח, כמו גם המרכיבים הטבעיים והכימיים הגלומים בו מהווים קרקע פורייה לאינספור מחקרים ותובנות אשר יש בידם בכדי להשפיע על מיליוני בני אדם ברחבי הגלובוס.

ניתן להגיד כי גם כיום, על אף הטכנולוגיות החדישות והתיאוריות המתקדמות בתחומי הכימיה ומדעי החיים, הרי שעדיין רב הנסתר על הגלוי בכל הקשור לצמח הקנאביס. אנו יודעים למשל כי הוא מכיל מאות ואף אלפי קנבינואידים בעלי השפעות שונות על גוף האדם, אולם הדרך לפענוח והבנתם לעומק דורשת עוד תהליך ארוך של מחקר שסביר להניח שיימשך עוד שנים ארוכות.

אז מניין נתחיל? הקנאביס הוא צמח עתיק יומין אשר מקורו באזורים גיאוגרפיים שונים. הוא מכיל כאמור עשרות זנים אשר כל אחד מהם התפתח בהתאם למאפייני האזור, כמו ארצות ערב, דרום אמריקה, מזרח אסיה ועוד. שתי התרכובות העיקריות הפעילות בצמח הן כידוע הטטרהידרוקנביודיל (THC) והקנבידיול (CBD) שהתגלו על ידי צמד חוקרים ישראלים בשנות ה-60 של המאה הקודמת, והיוו את ראשיתו של מסע מופלא להיכרות מעמיקה עם צמח מיוחד במינו.

מבחינה גנטית צמח הקנאביס טומן בחובו מידע תורשתי מדהים, לרבות אלפי זני קנאביס. כולם בעלי תכונות גידול שונות, כמו גם טעמים, ניחוחות והשפעות משתנות. יחד עם זאת, הקו המשותף לכוךם מקורו בעצם השתייכותם לאחת מתוך שלוש משפחות זני הקנאביס אינדיקה (indica), סאטיבה (staive) ורודראליס (Ruderalis).

במקביל, כל תא משתמש בחלבונים כאמצעי להאיץ תהליכים ביוכימיים, כמו פירוק סוכר בגוף האדם או שימוש בקרני אור השמש כחלק מתהליך ההישרדות של הצמחים. חלבונים אלו הם בעצם האנזימים המורכבים משרשראות תת-יחידות בשם חומצות אמינו. אחד החלבונים המשמעותיים בקנאביס הוא הריבוזום והוא מצטרף לתרכובות כימיות אחרות המשפיעות על הרכב תאי הצמח.

בד בבד לגנטיקה המסורתית שהינה פועל יוצא של הטבע, הרי שיש להתייחס כיום לתהליכים מלאכותיים המשפיעים על המבנה הגנטי של הצמח. אחד מהם מקורו באפיגנטיקה של הקנאביס הנובעת ממעבר גם לגידולי פנים, תוך שימוש באדמה מתועשת, מערכות הידרופוניות ואור לא טבעי. סביבה מבוקרת זו מובילה לשינוי בהרכב הגנטי של הצמח וכפועל יוצא מכך גם להשפעותיו על הצרכנים.

לכך יש להוסיף את תופעת ההכלאה בין זני אינדיקה וסאטיבה, שהולידה מספר בלתי מוגבל של זנים חדשים, השונים במהותם במבנה הגנטי ויוצרים עידן חדש בתחום הקנאביס. ישנן למעשה אינספור של הכלאות אשר מצליחות "לטרוף את הקלפים" ולייצר זנים חדשים בעלי תכונות שונות וייחודיות. עם זאת, ראוי לציין כי מרבית הזנים שמוצגים בשוק כאינדיקה או סאטיבה, הם בכלל היברידיים לאור העובדה שנוצרו מהכלאות על הכלאות.

לסיכום, מבנהו הייחודי של צמח הקנאביס מוביל אפוא חדשות לבקרים לגילויים חדשים מבחינה גנטית ורפואית. רצף השינויים הטכנולוגיים התכופים, בדגש על הביולוגיה הסינתטית, צפויים להביא כבר בעתיד הנראה לעין למהפכה עבור צרכני הקנאביס הרפואי. יש למה לחכות.