THCV: הקבינואיד החזק והפחות מוכר בפרח הקנאביס

פורסם לפני 3 שנים

THCV – הוא נחשב לחזק משמעותית מ-THC ובעל השפעות פסיכאוקטיביות חריגות בעוצמתן. היכרות עם "האח" הפחות מוכר של ה-THC שמעורר גלים בתעשיית הקנאביס העולמית

הוא אמנם לא זוכה לתהילת עולם בדומה לאחיו הקנבינואידים THC ו-CBD, הנהנים ממרבית אור הזרקורים, אך נהנה בשנים האחרונות מעדנה מחודשת. הכירו את ה-THCV (Tetrahydrocannabivarin) הנמנה יחד עם למעלה מ-80 קנבינואידים שונים המזוהים כיום על ידי הקהילה המדעית בצמח הקנאביס.

ה-THCV וה-THC אלו למעשה תרכובות דומות ובעלות השפעות פסיכו-אקטיביות על גופנו. ההבדל המרכזי ביניהן טמון במבנה המולקולרי שלהן, בדמות שרשרת אטומי הפחמן שהינה ארוכה יותר ב-THC. הבדל מינורי זה יש בידיו בכדי להשפיע על מערכת היחסים של התרכובת עם קולטני התאים השונים בצמח.

ה-THCV מעורר עניין לאחרונה בקרב חוקרים, לאחר גילויים שונים שחשפו את מאפיייניו מדכאי התיאבון, כמו גם את היותו בעל יכולת ויסות רמות הסוכר בדם. המשמעות של שני הגילויים הללו היא מרעישה, שכן מדובר במובן מסוים בפריצת דרך בטיפול CFNV מהמחלות השכיחות של העידן המודרני: סוכרת סוג 2, אוסטאופורוזיס (ירידה בחוזק ודלילות העצם), אפילפסיה, PTSD, הפרעות המאופיינות בפרכוסים, השמנת יתר ועוד. בנוסף, הוכח כי לקנבינואיד זה יכולת אנטי-דלקתית, לרבות הפחתת כאב ממקור דלקתי.

כדאי לדעת כי ניתן לצרוך זנים של THCV בתצורת פרחים או על ידי עיבודם לכדי תמציות, שמנים או מאכלים המכילים ריכוז גבוה של קנבינואידים אלו.

אילו זנים עשירים ב-THCV?

מרבית זני הקנאביס מכילים שרידים בודדים של THCV. עובדה זו, יש לומר, מקשה על צרכני הקנאביס לזכות בסגולות הרפואיות הייעודיות לקנבינואיד זה. בעוד בארה"ב ובקנדה ניתן למצור זנים שונים המכילים שיעורי THCV גבוהים יותר, בישראל קשה יותר למצוא זנים כאלה.

מחקרים על THCV

ל-THCV נמצאו מספר השפעות טיפוליות אפשריות, כולל דיכוי תיאבון, השפעות אנטי דלקתיות והשפעות נוגדות חרדה. עם זאת, המחקר על THCV עדיין בשלבים מוקדמים ויש צורך במחקרים נוספים כדי להבין במלואו את השפעותיו ואת השימושים הטיפוליים הפוטנציאליים שלו. להלן מספר מסקנות ממחקרים שנערכו על THCV:

מחקר שפורסם ב-British Journal of Clinical Pharmacology בשנת 2011, מצא כי ל-THCV יש השפעות מדכאות תיאבון, מה שהופך אותו לטיפול פוטנציאלי בהשמנת יתר.

מחקר אחר שפורסם ב-Journal of Clinical Psychology בשנת 2013, מצא כי ל-THCV יש השפעות אנטי דלקתיות והוא עשוי להיות שימושי בטיפול במצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מפרקים שגרונית.

מחקר שפורסם ב-Journal of Clinical Psychology בשנת 2014, מצא של-THCV יש השפעות נוגדות חרדה והוא עשוי להיות שימושי בטיפול במצבים כמו PTSD.

מחקר שפורסם ב-European Journal of Pharmacology בשנת 2017, מצא של-THCV יש השפעות נוירו-פרוקטטיביות והוא עשוי להיות שימושי בטיפול במצבים כמו מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון.

ראוי לציין שבעוד ש-THCV הראה הבטחה במחקרים אלה, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין במלואו את ההשפעות והשימושים הטיפוליים הפוטנציאליים שלו, ולקבוע את המינון ואת שיטת השימוש היעילים ביותר.

האם THCV מסוכן?

מדובר בקנבינואיד בעל ערך מוסף לגוף האדם, כאמור לעיל. יחד עם זאת, עצם היותו מרכיב פסיכואקטיבי עשויה ליצור תגובה אינדיבידואלית שונה בין אדם לאדם. מסיבה זו מה שנתפס אצל אדם אחד כאפקט חיובי, עשוי להיתפס אצל אדם אחר כחווייה שונה לחלוטין.

כך למשל, ה-THCV אינו מומלץ לסובלים מהפרעות אכילה או אנורקסיה, לאור מאפייניו מדכאי התיאבון המעודדים ירידה במשקל.

מנגד, מחקרים גילו כי THCV במינונים גדולים עשוי להיות חזק פי 4 או 5 מ-THC. זוהי למעשה הסיבה בגינה זוכים זני קנאביס העשירים ה-THCV בכמויות משמעותיות לביקושים הולכים וגוברים בקרב צרכנים המעוניינים בהשפעה מרחיבת תודעה. באותה נשימה, ראוי לציין כי מינונים גבוהים של THCV עשויים לפגום בחוויית הצרכנים שאינם מעוניינים באפקט חזק ועוצמתי כל כך.

לסיכום, זנים העשירים ב-THCV עשויים להתאים להתמודדות, טיפול ואף הקלה משמעותית מול מגוון מחלות. יחד עם זאת, חשוב להבין כי שימוש בזנים אלו אינם יתאימו לכל בעיה רפואית ובמקרים קיצוניים אפילו עשויים להזיק. מומלץ להיוועץ לפני השימוש ברופא המתמחה בתחום הקנאביס הרפואי.