שילוב תרופות עם קנאביס: טובים השניים מן האחד ?

פורסם לפני 3 שנים

במידה והנכם מטופלים תרופתית באופן קבוע, יתכן כי תיאלצו לערוך שינויים באופן הטיפול בשל האינטראקציה עם צמח הקנאביס. על מה אנחנו מדברים וכיצד זה נוגע אליכם?


אין עוררין על איכויותיו של צמח הקנאביס כבעל סגולות רפואיות מרחיקות לכת עבור גוף האדם, לרבות היותו כלי יעיל להתמודדות עם מחלות ובעיות בריאותיות מסוגים שונים.

מדובר כידוע בצמח שמקורו מן הטבע, אולם בשל העובדה שהוא עשוי לגרום לתופעות לוואי מסוימות, חשוב לשקול להתאים את צריכתו ביחס לטיפולים תרופתיים הנצרכים על ידי חולים, וזאת בניסיון למנוע "התנגשות" בין שתי תרופות מנוגדות שעלולות להשפיע לרעה על המטופל.

כדאי להבחין אפוא בין שני ס וגי אינטראקציות המתקיימות כתוצאה משילובים תרופתיים אפשרים עם צמח הקנאביס אשר אינן רצויות כלל וכלל. הסוג הראשון מתייחס לאינטראקציות פארמקו-קינטיות, כאשר התרופה והקנאביס פועלות יחדיו על גבי אותו מסלול, אך בפועל הן רק מפריעות זו לזו (לדוגמא: כאשר שתיהן פועלות על מנגנון המטבוליזם בכבד).

הסוג השני מכונה אינטראקציות פרמקו-דינאמיות. גם כאן התרופה והקנאביס עובדות יחד, אולם הפעם הן אינן מתנגשות האחת בשנייה, אלא פועלות בהרמוניה לדיכוי או עוררות של מערכת העצבים המרכזית. במצב שכזה השילוב מוביל לפעילות יתר מסוימת ולתופעות לוואי המתרחשות כתוצאה ממנו.

 

הישמרו לכם: אילו תרופות לא כדאי לצרוך עם קנאביס

על פי המידע העדכני הקיים ברפואה המודרנית, קיימים מספר שילובים תרופתיים שבצוותא עם קנאביס, רצוי להימנע מהם ויפה שעה אחת קודם.

על כן הכנו לכם רשימה קצרה, אך בעלת חשיבות עליונה למען הבריאות של כל אחד ואחת מכם, עם כמה מהשילובים שכאמור רצוי שלא לשלב עם קנאביס.

תרופות לשיכוך כאבים – עשויות לגרום לתחושת עייפות ניכרת, כמו גם לסחרחורת או חוסר בשיווי משקל.

תרופות להורדת לחץ דם – עלולות להוביל לירידה חדה בערכים עד לכדי עילפון.

תרופות להורדת רמות הסוכר בדם – עשויות לגרום לירידה חדה בערכי הגלוקוז וכתוצאה מכך לאיבוד שיווי משקל, סחרחורות והפרעות נשימתיות.

תרופות נוגדות דיכאון – מגדילות את הסיכון לעלייה בהפרעות לקצב הלב.

תרופות להרפיית שרירים – יכולות להוביל להחלשת מערכת השרירים ועד לסיכון גופני כתוצאה מנפילות.

תכשירי הרזיה ולמניעת הפרעות קשב וריכוז – עשויות להעלות בשיעור ניכר את לחץ הדם ולסכן את החולה עד לכדי אירוע לב.

תרופות המחלישות את המערכת החיסונית – יש בידן בכדי לגרום לירידה חדה בערכים ועד לפגיעה חמורה בפעילותה התקינה של המערכת החיסונית.

להרחבה בנוגע לסוגי התרופות שיש להימנע מהן בשילוב עם קנאביס לחצו כאן.

 

שם המשחק: הסוד הוא במינונים

אינטראקציות בין תרופות או מזונות אינן דבר חדש ברפואה. כפי שאנו מתייעצים עם רופא או רוקח באשר לאופן השימוש בתרופה כזו או אחרת, כך גם כאשר מדובר על קנאביס רפואי, קיים צורך להיוועץ טרם השימוש עם גורם מוסמך על מנת לקבל תמונת מצב מלאה באשר לתופעות הלוואי או חלילה לגבי הסיכונים שעלולים להיגרם כתוצאה ממנה בשילוב עם תרופות.

אז כיצד בכל זאת ניתן להמשיך ולצרוך קנאביס רפואי, חרף טיפול תרופתי? ובכן, שם המשחק נעוץ למעשה ביכולת לנהל את השילוב בין הקנאביס לתרופות, בדגש על התאמת המינונים המתאימים שיימנעו השלכות שליליות או לחילופין יצמצמו אותן למינימום האפשרי. כך למשל, אם יש תרופה שמגבירה את השפעת הקנאביס, יש לקחת זאת בחשבון, ולהפחית את המינון שלה (שוב, לא על דעת עצמנו, אלא רק לאחר התייעצות עם רופא או כל גורם מוסמך).